Motiváció és személyiségtípus

Motivációs térkép tesztek Magyarországon

Gyakori kérdés, miben más a Motivational Maps (Motivációs Térkép) mint a személyiség tesztek. Rengeteg személyiségteszt van, és mindegyik teszt nagyszerű abban, hogy segít az embernek kicsit jobban megismerni saját magát.  A legnépszerűbb személyiségtesztek alapvetően 4-16 féle típusba sorolják az embert (pl. DISC, MBTI, 16 persona) és eszerint sztereotipizálnak. De a személyiség magában nem ad arra a kérdésre választ, hogy miért is motivált valaki.

A motivációnak több aspektusát azonosították már, és a személyiség csak egy a 3 fontos összetevőből:

1. A személyiség típusok:

alapvetően állandóak és a múltból fakadnak, velünk születettek.

2. A saját önképünkről való elképzelésünk:

folyamatosan változnak a jelenben. Elképzelés arról, hogyan látjuk magunkat, mennyire tartjuk értékesnek magunkat, mennyire szeretjük magunkat, mi az ideális önmagunk, amik igazából lenni szeretnénk. Például egy kapcsolat megszakadásakor sok embernek megsérül az önképe: azt gondolja magáról, hogy ő nem szerethető, hogy értéktelen, és nincs semmi motivációja arra, hogy tegyen magáért valamit, csak mély apátiába süllyedve vegetál.

3. A jövőképünk:

az, hogy mit várunk a jövőtől, szintén befolyásolja a motivációnkat. Ha például azt gondolja valaki, hogy az emberiség úgyis hamarosan tönkreteszi ezt a világot, akkor semmi motivációja nincs arra, hogy gyermeket szüljön. De ha azt gondolja, hogy egy új generáció már képes a múltbeli kötöttségektől mentesen új gondolatokkal megóvni a  földet, akkor ezért a célért motivált lesz, hogy szüljön.

A motiváció 70%-a függ a saját magunkról és a jövőről alkotott elképzelésünktől: amelyek folyamatosan változó energia állapotot jelentenek bennünk. A Motivational Maps (Motivációs Térkép) mindig az aktuális motiváltsági állapotunkat írja le, mely dinamikusan változik. És mivel 1 milliónál is többféle különböző térkép lehetséges, ezért elmondható, hogy a Motivational Maps  (Motivációs Térkép) nem sztereotipizál.

A Motivational Maps (Motivációs Térkép) 3 modell egybeötvözéséből keletkezett, amik a személyiségünkről, az önképünkről és elvárásainkról szólnak:  Enneagram, Maslow Pyramid of needs, és Edgar Schen’s  Carreer Anchors.