Motivált vs Demotivált

Motivációs térkép tesztek Magyarországon

Motivált vs Demotivált

május 22, 2019 Motiváció 0

Mitől válik valaki demotiválttá?

Létezik-e egyáltalán demotivált állapot?

Eleve nincsenek világosan tisztázva a motivációk, ezért az sem, hogy milyen körülmények szükségesek ezek fenntartásához. A körülmények pedig mindig változnak. Néha annyira, hogy ezek hatására hal ki az emberekből a belső hajtó erő, tűnik el belőlük a motiváció. Sokat beszélnek a cégek arról, hogyan motiváljuk, ösztönözzük a munkatársakat. Igazából mindenkiben benne van a saját önmotivációja, a belső tüze, ami hajtja őt.

A vezetőség részéről a munkaerő ösztönzésnek, motiválásnak csak egyetlen szerepe van: ne fojtsa el ezt a tüzet, hanem táplálja a lángot. Ehhez viszont tudnia kellene a cégnek, vállalatnak, mi is az, ami hajtja az embert, mi táplálja a tüzét, mitől motivált?

Gyakran a munkavállaló maga sincs tisztában a saját motivációival, nem tudatosítja, miért is lelkesedett korábban azért a cégért és munkakörért. És mivel ő sem tisztázta ezt magában, ezért nem is tudja képviselni ezt felettese felé sem.

De egy teljesen demotivált helyzetből is vissza lehet jutni a teljesen motivált helyzetbe, megfelelően odafigyelve és megfelelő teret adva az egyén motivációinak: pl. új, érdekes projektet adni neki saját hatáskörű megvalósítással, és az illető máris az „Akkor is csinálnám, ha nem fizetnének érte” állapotban van.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük